Owers Warwick Architects μετασκευάζει την αποθήκη της δεκαετίας του 1980 σε εργαστήρια

0
Owers Warwick Architects μετασκευάζει την αποθήκη της δεκαετίας του 1980 σε εργαστήρια

Η Kadans Science Partners, ένας πάροχος επιστημονικών χώρων εργασίας με έδρα την Ολλανδία, ανέθεσε στον Owers Warwick να μετατρέψει ένα κουρασμένο μεταλλικό υπόστεγο της δεκαετίας του 1980 σε γραφεία και εργαστήρια για νεοσύστατες, αναβαθμισμένες και ώριμες εταιρείες στον τομέα της «επιστήμης ζωής» του Stevenage.

Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως αποθήκη και αποθήκευση από τον φαρμακευτικό γίγαντα GSK δίπλα στην πανεπιστημιούπολη του.

Γραφεία και εργαστηριακοί χώροι έχουν δημιουργηθεί εντός του υπάρχοντος κελύφους του κτιρίου, οι οποίοι εργάζονται όπου είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουν την ελάχιστη διαταραχή της υπάρχουσας δομής και υφάσματος.

Ο αρχιτέκτονας σχεδίασε μια νέα πρόσοψη κτιρίου και ένα τοπίο για να προσφέρει περισσότερη άφιξη, αφήνοντας το υπόλοιπο κτήριο ξεσκέπαστο – στοχεύοντας σε αισθητικές παρεμβάσεις φακέλων.

Η είσοδος γίνεται μέσω ενός μονώροφου χώρου κατοικημένου με αίθουσες συσκέψεων, καθίσματα και χώρους αναμονής. Πέρα από αυτό είναι ένας μεγάλος χώρος διπλού ύψους που φιλοξενεί ρεσεψιόν, καφέ, κοινόχρηστες αίθουσες συσκέψεων και χώρους διαλειμμάτων.

Το σχέδιο έχει σχεδιαστεί ως δύο μεγάλοι δρόμοι, που αντιμετωπίζουν διώροφους χώρους γραφείων και εργαστηρίων. Τα υψόμετρα κατά μήκος αυτών των δρόμων είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανή, επιτρέποντας θέα στους χώρους. Οι χώροι, τα καθίσματα και οι πάγκοι εργασίας ενθαρρύνουν τη δραστηριότητα σε κάθε δρόμο.

Τα γραφεία και τα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί ως ξεχωριστά στοιχεία από το κεντρικό κτίριο και στοχεύουν να διαβαστούν ως στοιχεία που εισάγονται στον υπάρχοντα ιστό. Η νέα κατασκευή είναι σκυρόδεμα στο επίπεδο του ισογείου, εκτεθειμένη σε αντίθεση με την υπάρχουσα μεταλλική κατασκευή.

Οι χώροι διάσπασης σχηματίζουν σημαντικούς κόμβους προσανατολισμού κατά μήκος της διαδρομής μέσα από το κτίριο και έχουν «πράσινα σπίτια» που φέρνουν φως. Αυτοί οι χειμερινοί κήποι περιέχουν σημεία φύτευσης και καφέ.

Η άποψη του αρχιτέκτονα

Προσκληθήκαμε να δούμε το Sycamore House την άνοιξη του 2019 από την Kadans και τον αναπτυξιακό εταίρο της στο Ηνωμένο Βασίλειο, Mission Street. Η σύντομη σύνοψη ήταν να αναδημιουργήσει το ολλανδικό μοντέλο υποδιαιρέτων εργαστηριακών και γραφειακών χώρων με βασική έμφαση σε ζωντανούς, κοινόχρηστους χώρους για το προσωπικό από διαφορετικές εταιρείες να αναμειγνύεται και να συνεργάζεται.

Η πρόκληση για τη μετατροπή αυτής της μεγάλης αποθήκης, στα περίχωρα του Stevenage, στην αρχή φαινόταν τρομακτική. Ωστόσο, καθώς αναλύσαμε το κτίριο και τους περιορισμούς του, άρχισε να εξελίσσεται μια λύση, η οποία λειτούργησε με τον κόκκο του κτιρίου, για να δημιουργήσει μια συναρπαστική σειρά χώρων που ανταποκρίνονταν λειτουργικά στην πρόταση του πελάτη.

Η κύρια ιδέα ήταν να σχηματιστεί μια εσωτερικευμένη πλατεία εισόδου, γεμάτη με καφετέριες και χώρους συναντήσεων για να δημιουργήσετε ένα θόρυβο καθώς μπαίνετε στο κτίριο. Από εδώ, ένας φαρδύς δρόμος, πλαισιωμένος από περίπτερα γραφείων και εργαστηρίων, διασχίζει το κτίριο, με διάστικτους δύο καταπράσινους χειμερινούς κήπους. Σε αυτούς τους κήπους υπάρχουν πάγκοι εργασίας, μαλακά καθίσματα και μικρές κουζίνες για την προώθηση της συλλογικής εργασίας.

Τα εργαστήρια και τα περίπτερα γραφείων βρίσκονται κάτω από τη μεγάλη δομή της αποθήκης. Τα εργαστήρια βρίσκονται στο ισόγειο και παρουσιάζουν την επιστημονικά καθοδηγούμενη φύση των επιβαινόντων.

Για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της ομάδας εξαιρετικά βιώσιμες, η οροφή του κτιρίου είναι επικαλυμμένη για να αδιαβροχοποιήσει και να μονώσει το μεγάλο υπάρχον περίβλημα. Τα περίπτερα γραφείων και εργαστηρίων είναι οι μόνοι μηχανικά κλιματιζόμενοι χώροι, ενώ ο όγκος της αποθήκης παραμένει ατμοσφαιρικός. Μαζί με την επαναχρησιμοποίηση και την ανακαίνιση της υπάρχουσας δομής και περιβλήματος και την ελάχιστη δομική παρέμβαση, πιστεύουμε ότι σχεδιάσαμε μια βιώσιμη λύση.

Ένας συνδυασμός χρώματος, φύτευσης, φώτων οροφής και επίπλων μαλακώνει αυτό που θα μπορούσε να ήταν ένας δύσκολος χώρος για τη δημιουργία ενός ζωντανού, συλλογικού περιβάλλοντος.
Richard Warwick, σκηνοθέτης, Owers Warwick Architects

Άποψη πελάτη

Η σύντομη ενημέρωση για το Sycamore House ήταν να μετατρέψει μια κουρασμένη και υποχρησιμοποιημένη αποθήκη της δεκαετίας του 1970 σε έναν συναρπαστικό χώρο για μερικές από τις πιο καινοτόμες ερευνητικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ενθάρρυνση της συνεργασίας εντός και μεταξύ των κατακτητών ήταν το κλειδί, χρησιμοποιώντας την αρχιτεκτονική για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης του οικοσυστήματος. Για να το πετύχει αυτό, ο σχεδιασμός εμπνεύστηκε από μια σκεπαστή αγορά, λαμβάνοντας ένα μεγάλο χαμηλό κτίριο και συνδέοντάς το μέσα από εσωτερικούς δρόμους, σοκάκια και διαδρόμους που διασυνδέονται μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου. Ένα εσωτερικό καφέ, χειμερινοί κήποι που άμβλυναν τη «σκληρή» αισθητική της αποθήκης και μια ποικιλία επίσημων και ανεπίσημων χώρων συναντήσεων ενσωματώθηκαν σε αυτό το masterplan, εξισορροπώντας «ζωντανές» περιοχές όγκου και πιο οικείους χώρους. Η Owers Warwick Architects ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε αυτό το short μέσα σε έναν περιορισμένο προϋπολογισμό λόγω των σχετικά χαμηλών ενοικίων εκείνη την εποχή στο αναδυόμενο σύμπλεγμα Stevenage και συνδυάζοντας την αισθητική με πολύ συγκεκριμένες λειτουργικές και τεχνικές απαιτήσεις για τα εργαστήρια των κατακτητών.
Artem Korolev, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Mission Street

Στοιχεία έργου

Ξεκινήστε στο χώρο Αύγουστος 2020
Ημερομηνία ολοκλήρωσης Μάιος 2022
Μεικτή εσωτερική επιφάνεια δαπέδου 9.750μ2
Μικτό (εσωτερικό + εξωτερικό) εμβαδόν ορόφου N/A
Μορφή σύμβασης ή διαδρομή προμήθειας Σχεδιασμός και κατασκευή
Κόστος κατασκευής Μυστικός
Αρχιτέκτονας Ανήκει στους αρχιτέκτονες Warwick
Πελάτης Η Kadans Science Partners με την Mission Street ως διευθυντή ανάπτυξης
Δομικός μηχανικός Heyne Tillett Steel
Σύμβουλος M&E Χίλσον Μοράν
Επόπτης ποσότητας Abakus Consulting
Σύμβουλος φωτισμού Εξίσωση GIA
Πυροσβεστικός σύμβουλος Σύμβουλοι OFR
Σύμβουλος ακουστικής Σάντι Μπράουν
Υπεύθυνος έργου Φούρνος Buro
Κύριος σχεδιαστής OWA με το AFP Construction Consultant
Εγκεκριμένος επιθεωρητής δόμησης Butler & Young
Κύριος ανάδοχος ISG
Χρησιμοποιείται λογισμικό CAD Revit

Δεδομένα περιβαλλοντικής απόδοσης

Αεροστεγανότητα στα 50Pa 25μ3/hm2
Φορτίο θέρμανσης και ζεστού νερού Θέρμανση 6,43 kWh/m2/έτος, ΖΝΧ 5,11 kWh/m2/έτος
Συνολική σταθμισμένη τιμή U 0,27 W/m2κ
Σχεδιαστική ζωή 25 χρονών
Ετήσια CO2 εκπομπών 25,58 kg CO2eq/m2

Schreibe einen Kommentar